ברגעים הראשונים בהם משוטטים בבית הקברות העתיק המראה הנקלט הוא של צפיפות ואי סדר. רק בהמשך מרגישים את האוירה המיוחדת. את השטח הקטן יחסית לגודלו של בית קברות מקיפים עצים עבי גזע שיוצרים תחושה כאילו המקום נמצא בליבו של יער המטיל צילו על המקום. הצל והמצבות הצפופות ממחישים את חיי היהודים כקהילה זרה.
✅ הזמן עכשיו סיור מודרך ברובע היהודי של פראג כולל כרטיס לבית הכנסת הספרדי >>
עם זאת, בבית הקברות היהודי העתיק בפראג (Prague old Jewish Cemetery) ישנן מספר מצבות של אישים דגולים המראות לנו כי גם בגלות במקום שפחות טיפח את היהודים הצליחו אלה לשרוד, לשמור על תרבותם ואף להוציא מתוך קהילתם אנשים שהם עד היום בעלי השפעה על חיינו בהווה.
כאמור, שטחו של בית הקברות היהודי העתיק בפראג הוא קטן ולכן מונחות בו המצבות בצפיפות רבה. בנוסף, המצבות מונחות בשכבות על גבי שכבות כך שנוצר "בניין" בן 10-12 קומות אל תוך בטן האדמה.
בית הקברות היהודי העתיק בפראג היה פעיל החל מהמאה ה- 15 כאשר המצבה העתיקה ביותר שבו היא של אביגדור קרא שהיה רב ופייטן והיא משנת 1439. הוא היה פעיל עד 1787 וקיימות בו בסך הכל כ- 12000 מצבות כשאלה הגלויות לעין הן רק קצה הקרחון. חלק מהמצבות שעל פני השטח הן כאלה שהועלו מהשכבות התחתונות יותר ובשל כך אי הסדר בו מונחות המצבות רב עוד יותר משהיה קודם.
אחד האישים רבי המעלה ביותר הקבורים בבית הקברות היהודי העתיק הוא המהר"ל- רבי ליווא בן בצלאל. הוא היה מורה רוחני, רב מפורסם ומנהיג דגול בקהילה. הוא גם זה ששמו נקשר לאגדה על הגולם מפראג. על פי הסיפורים הוא היה יוצר הגולם שנועד למנוע מזימה לעלילת דם. קברו משמש מקום לבקשת ברכה וסגולה ממש כמו קברו של רבי נחמן מאומן או קבריהם של צדיקים בארץ. ניתן לזהות בקלות את קברו של המהר"ל לפי נרות הנשמה שדולקים במקום כמו גם על פי הפתקים שמוכנסים לכל מקום בקרבת הקבר.
בית הקברות העתיק (Židovská obec v Praze) נמצא בסמוך לבתי כנסת ולמוזיאון יהודי בפראג. היום רבים מבקרים בו אך בשעות בהן הוא שקט אפשר בהחלט לספוג את האווירה המיוחדת של שרידי קהילה יהודית שהיתה קיימת במקום במשך שנים ואף הוציאה אישים חשובים מתוכה.
✅ הזמן עכשיו סיור מודרך ברובע היהודי של פראג כולל כרטיס לבית הכנסת הספרדי >>