חברים נהנים בסיורי בירה בפראג
אטרקציהסיורמבשלה

טעימות בירה בפראג - סיור לחובבי בירה

לפני שמדברים על סיור טעימות בירה בפראג, צריך להבין שהקשר בין הצ'כים, פראג, ובירה הוא לא עוד קשר של מדינה למשקה לאומי - זוהי אהבה היסטורית, תרבותית, וקולינרית עמוקה שאין לה מקבילה כמעט בעולם. בצ'כיה לא רק שותים בירה, הם חיים אותה, נושמים אותה, ומייצרים אותה כבר מאות שנים באיכות שאין שניה לה. כמי שחי ומדריך כאן כבר שני עשורים, אני יכול לומר לכם: כדי להכיר את פראג באמת, צריך להכיר את הבירה שלה.

להזמנת סיור טעימות בירה בפראג >>

רגע של היסטוריה

הסיפור של הבירה הצ'כית מתחיל הרבה לפני שבתי הקפה של פראג התמלאו בתיירים. העדויות הקדומות ביותר לייצור בירה צ'כית הן מנזר ברונוב (Břevnov) בפראג, שם כבר במאה ה-10 נזירי המנזר ידעו את מלאכת הבישול. למעשה, במאות הבאות, הכנת בירה הייתה מותרת גם למשפחות פרטיות וזו הייתה חלק בלתי נפרד מהכלכלה והחיים.

אבל המהפך האמיתי הגיע בשנת 1842 בעיר פלזן (Plzeň) במערב בוהמיה. שם, ב"מבשלת האזרחים", הומצאה ה"פילזנר אורקוול" (Pilsner Urquell), הבירה הבהירה הראשונה בעולם מסוג לאגר (Lager) - הקרויה על שם העיר פלזן (Pilsen). 

השימוש בלתת בהיר, כשות מזן זאץ (Žatec) האיכותי, ומים רכים, יצרו טעם חדש, מרענן ומריר-עדין, שכבש את העולם. מאותו רגע, הסטנדרט של בירה בהירה בעולם השתנה לנצח, והדגש על איכות חומרי הגלם הפך למסורת צ'כית בלתי ניתנת לערעור.

להזמנת סיור טעימות בירה בפראג >>

הבירה כתרבות כדרך חיים

בפראג של היום, הבירה היא חלק אינטגרלי מהחוויה התיירותית, אבל היא קודם כל חלק אינטגרלי מהחוויה המקומית. הצ'כים הם צרכני הבירה הגדולים בעולם לנפש, בפער עצום. הפאבים המסורתיים, ה"הוספודות" (Hospoda), הם הלב הפועם של כל שכונה. זהו המקום שבו נפגשים אחרי העבודה, דנים בפוליטיקה, או סתם שותים בירה לצד מאכלים צ'כיים דשנים.

בניגוד לתרבויות בירה אחרות, בצ'כיה הדגש הוא לא רק על מספר הבירות השונות, אלא על הדרך שבה היא נמזגת. יש כבוד מיוחד למזיגה נכונה:

  • ההלאדינקה (Hladinka) - המזיגה הקלאסית, 3/4 בירה ו-1/4 קצף עשיר ויציב, האוטם את הבירה ומגן על הטעם.
  • שניט (Šnyt) - מזיגה של כשליש בירה, שני שליש קצף. זוהי "בירה קטנה" או "של טעימה" לפני או אחרי כוס מלאה, או סתם כשבא משהו קליל.
  • מליקו (Mlíko) - כוס מלאה בקצף סמיך ומתוק, כמעט ללא נוזל, שתמיד מפתיע את התיירים ומיועדת לשתייה מהירה כקינוח או לפתיחת התיאבון.

היכרות עם תרבות הבירה בפראג - הלכה למעשה

סיור טעימות בירה בפראג יכול להיות מסע אוטונומי, שבו אתם מדלגים בין מוסדות, או סיור מודרך. למטייל הישראלי, אני ממליץ על שילוב של השניים.
מבשלות הבוטיק - בנוסף למותגים הגדולים (Pilsner Urquell, Staropramen, Kozel), פראג מציעה שפע של מבשלות בוטיק שמייצרות בירות ייחודיות וניסיוניות (IPA, סטאוט, בירות חיטה). מקומות כמו "U Medvidku" (עם הבירה החזקה ה-X-Beer שלהם) או "Prague Beer Museum" (שיש בו עשרות סוגים), הם נקודות פתיחה נהדרות.

סיורי אוכל ובירה מודרכים - אם אתם רוצים ערך מוסף עם הבירה, סיפורים, היסטוריה וטעימות טובות - סיורים מודרכים הם הדרך. המדריכים המקומיים לוקחים אתכם לפאבים נסתרים הרחק מהעיר העתיקה, שם מגישים בירות נדירות לצד טעימות של אוכל צ'כיים מסורתיים.

Hospoda מסורתית - לא לוותר על ביקור בפאב "של פעם" כמו "U Zlatého Tygra" (בו נהג לשבת הנשיא הראשון ואצלב האוול) או "Lokál". 
סיור טעימות בפראג הוא לא רק לשתות בירה. זו הזדמנות לשבת לצד המקומיים, להרגיש את הקצב של העיר ולראות איך משקה פשוט הפך לאבן יסוד של תרבות שלמה.

המלצות בירה: בירות צ'כיות מומלצות

קבלו רשימה קצרה של בירות צ'כיות מומלצות, לפי סגנונות הטעם העיקריים שפראג מציעה, כדי שתוכלו לבחור בקלות בפאב המקומי:

  • פילזנר אורקוול (Pilsner Urquell) - לאגר בהיר קלאסי. הטעם הוא נקי, פריך, ומריר-עדין, עם גוף קליל מאוד. זו הבירה של היום-יום בפראג.
  • קוזל דארק (Kozel Dark) - לאגר כהה, בעל טעם מתקתק, קרמלי וקלוי מעט, עם סיומת חלקה. אידיאלי למעבר קל לעולם הבירות הכהות.
  • בז'בנובסקי בנדיקט סבייטלי לז'אק (Břevnovský Benedict Světlý Ležák) - לאגר בהיר מסורתי ממבשלת המנזר הוותיקה בברונוב. טעם מלא יותר, עם עשבוניות עדינה וסיומת כשותית נעימה.
  • מאטושקה ראפטור (Matuška Raptor) בירת IPA מומלצת ממבשלת בוטיק מובילה. הטעם הוא מריר, הדרי, ועשיר בניחוחות פירות טרופיים, עם גוף בינוני-מלא.
  • ברנארד יאנטאר (Bernard Jantar) - בירה מסוג "לאגר חצי-כהה" (Polotmavý Ležák). הטעם הוא מאוזן להפליא בין מרירות קלה למתיקות קרמלית, בצבע ענבר.
  • פרימטור וייצנביר (Primátor Weizenbier) - בירת חיטה צ'כית. הטעם הוא פירותי, בנני, ומתובל בציפורן, עם מרקם סמיך ורענן. מושלמת לימי שמש.

שאלות נפוצות על סיורי בירה בפראג

כן זה נכון. ברוב המקומות המסורתיים ובתי הקפה המקומיים, מחיר חצי ליטר בירה פילזנר הוא בדרך כלל נמוך יותר ממחיר בקבוק מים מינרליים או משקה קל. זה משקף את מעמדה של הבירה כמשקה בסיסי ויומיומי.

המספרים (המכונים "סטופני" - Stupně) מציינים את ריכוז הלתת (כלומר סוכרים) בבירה לפני התסיסה, בשיטת בריקס.
ככל שהמספר גבוה יותר, כך הבירה תהיה לרוב חזקה יותר באלכוהול ובעלת גוף מלא יותר. 10° (Desítka) היא בירה קלילה (כ-4% אלכוהול), ו-12° (Dvanáctka) היא הסטנדרט הצ'כי ללאגר מלא (כ-5% אלכוהול).

אם אתם חובבי היסטוריה מוזיאון הבירה בפראג מציע סקירה היסטורית נהדרת (וכולל טעימות).
עם זאת, כדי לחוות את האותנטיות, מומלץ יותר לבקר במבשלות הבוטיק הקטנות, שם תוכלו לראות את תהליך הבישול מקרוב ולטעום סגנונות ייחודיים שאינם זמינים במקומות אחרים.
אם אתם רוצים להיות בטוחים שאתם מגיעים למבשלות מומלצות באמת הזמינו סיור בירה שיקח אתכם לכמה מקומות מומלצים שרק המקומיים מכירים.

גלו עוד על פראג והסביבה

אטרקציות, מוזיאונים, מסעדות שוות, מפת לונדון עם המלצות. ממשיכים לקרוא, להעמיק ולתכנן את הטיול המושלם לפראג.

מלונות מומלצים

אלו המלונות הכי מומלצים ואהובים, שנמצאים מרחק הליכה מאטרקציות מרכזיות.
לחצו על המלון לצפייה בתמונות וביקורות.

כרטיסים לאטרקציות הכי שוות

מזמינים כרטיסים מראש ומדלגים על התור בכניסה שריינו מקום באטרקציות החובה בפראג

לא טסים בלי לקרוא

כל המידע החשוב שאתם צריכים לדעת לפני הטיסה: מידע חיוני, טיפים ועדכונים שיחסכו לכם זמן וכסף!

ישראלים בפראג

כל מה שחשוב לנו בתור ישראלים ויהודים בפראג: כשרות, בתי חבד ובתי כנסת

© כל הזכויות שמורות למוזה